Warning: include(/home/vanatoar/public_html/mysecretromania.com/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/vanatoar/public_html/mysecretromania.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/vanatoar/public_html/mysecretromania.com/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/vanatoar/public_html/mysecretromania.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/vanatoar/public_html/mysecretromania.com/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/vanatoar/public_html/mysecretromania.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/vanatoar/public_html/mysecretromania.com/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/vanatoar/public_html/mysecretromania.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
O portie de Perseide 2015 | My Secret Romania
Un picnic nocturn si o portie de Perseide

Un picnic nocturn si o portie de Perseide

A fost una din serile alea care a început cu „Hai să ne vedem la 19.00 la Deschis Gastrobar” și a continuat cu „Hai să vedem Perseidele! Adu tu pătura și noi ne ocupăm de mâncare și băutură!”

La 7 seara eram pe o terasă, la 9 admiram apusul, la 10 ne făceam griji în privința norilor, la 11.00 eram pe autostradă și la miezul noptii eram pe o păturică, în albia Argeșului (cu seceta aceasta năbădăiosul râu a ajuns un firicel mic și liniștit de apă, pe care abia dacă-l simțeai). Cu pizza lânga, cu roze-ul in pahar, cinci perechi de ochi se uitau după stelele căzătoare ale lunii august, numite Perseide.

- Uite-o! Ai văzut-o?

- …nu.

- Dar pe aia?

- Uaaaaaaaaaaau! Ai văzut ce dâră a lăsat?!

Momentele palpitante erau când două voci exclamau simultan. Momentele frustrante erau când cele două voci erau singurele care au văzut steluța (mă rog, particula care s-a aprins în atmosferă).

La un moment dat s-a lăsat cu numărat: stele căzătoare (aveam două categorii: cele mici și cele mari) și drone. La capitolul stele părerile sunt împărțite (unii au văzut 7, alții 10) dar la drone cred ca avem un consens: au fost 4.  Oricum, am ieșit pe plus în afacerea asta.

**

 Bine de știut

  • Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. De ce meteor și nu meteorit, aflați aici.
  • Anul acesta, perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 24 august. E adevărat că punctul maxim a fost în seara de 12 spre 13 august, dar asta nu înseamnă că nu puteți ieși și diseară la un picnic nocturn.
  • „Verișoarele” Perseidelor se numesc Quadrantide (se pot observa în ianuarie), Lyride (aprilie), eta-Aquaride (mai), Orionide (octombrie), Leonide (noiembrie), Geminide (decembrie), Urside (decembrie). Detalii despre fiecare dintre ele puteți citi aici
  • Cineva a făcut un video foarte fain cu Perseidele văzute de la Bâlea Lac. Vizionare plăcută! :)

Ceva ne spune că ăsta a fost doar primul picnic nocturn din 2015. Poate până în decembrie ne îmbunătățim și tehnica de astrofotografie.

 

my secret romania perseide my secret romania_perseide_2 my secret romania_perseide_3

 

Odraslă de neam nomad, din bunici olteni, moldoveni, dobrogeni. Fascinată de centre istorice & arhitectură, chiar dacă se află într-un oraș mic mic. Are o slabiciune pentru zona Banatului.

Cât de mulțumit ești de secretele aflate din articol?

Despre Ioana Pătrășcoiu

Odraslă de neam nomad, din bunici olteni, moldoveni, dobrogeni. Fascinată de centre istorice & arhitectură, chiar dacă se află într-un oraș mic mic. Are o slabiciune pentru zona Banatului.